Pyszna, domowa pizza z naturalnych składników? Nic prostszego!

6 min read

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący, rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

Pizza to wręcz kultowe danie. To właśnie jej obecność w szeroko pojętej popkulturze – filmach, serialach i teledyskach sprawiła, że zagościła na stałe na stołach całego świata. Historia pokazuje, że płaskim pieczywem, wypiekanym na gorących kamieniach, zajadano się już w starożytności. Choć początkowo królowała na stołach przedstawicieli najniższych klas społecznych, dziś cieszy się popularnością wszystkich, bez względu na zasobność portfela.

Pizza – prosta receptura i nieograniczone możliwości

Sekretem najlepszej domowej pizzy są naturalne składniki. Świeże drożdże, mąka chlebowa, odrobina oliwy, woda i szczypta soli – prościej się nie da! Prawdziwa istota smaku tkwi jednak w doborze składników, jakie umieszczamy na cieście. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale komponuje się ze wszystkimi warzywami oraz kawałkami drobiu, wędliny lub owoców morza. Dodatek świeżych lub suszonych ziół podkręca smak nawet pozornie mało wyrazistych składników. Jednak prawdziwym nośnikiem smaku na pizzy jest tłuszcz pod postacią rozpływającego się sera. I nie musi to być wcale włoska mozzarella.

Do zapiekania najlepiej nadają się sery o zwartej, ale sprężystej konsystencji. Zarówno sery żółte typu Gouda, Ementaler, czy Edamski doskonale poddają się obróbce termicznej i idealnie rozpływają się na gorącym cieście – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. – Ponieważ prosta receptura pizzy zachęca do kulinarnych eksperymentów, interesującym pomysłem jest mieszanie kilku gatunków serów, nie tylko tradycyjnych żółtych, ale także pleśniowych, owczych lub kozich.

Samodzielne przygotowanie pizzy od podstaw jest dziecinnie proste. Ciasto drożdżowe na pizzę nie wymaga długiego czasu leżakowania, zwłaszcza jeżeli preferujemy tę na cienkim cieście. Wyrabiając pizzę, możemy pokusić się o zastąpienie mąki pszennej typu 00 mieszanką zdrowszych mąk bezglutenowych – owsianą, ryżową, gryczaną, jaglaną lub z ciecierzycy. Pamiętajmy jednak, że pizza swoją sprężystość i pulchność zawdzięcza właśnie glutenowi.

„Fast food” niczym z kuchni włoskiej „mammy” – jak odpowiednio dobrać składniki?

Pizza jest wyjątkowo uniwersalnym daniem. Jej najpopularniejszą wersją jest klasyczna włoska Margherita. Nie znajdziesz na niej fantazyjnych dodatków. Jej siła tkwi w prostocie – soczystych pomidorach, aromatycznej bazylii i najwyższej jakości serze. Spotkasz ją w każdej pizzerii i bez problemu samodzielnie przygotujesz we własnej kuchni. Pizza, która w XIX wieku zachwyciła przedstawicieli włoskiego dworu królewskiego, dziś stanowi klasyk będący bazą kulinarnych eksperymentów. Sekretem dobrej kuchni są naturalne, lokalne składniki. Tylko one dostarczą nam dobrze wchłanianych składników odżywczych oraz zagwarantują udany efekt końcowy każdego dania.

– Nasze sery żółte przygotowywane są zgodnie z klasyczną recepturą bazującą wyłącznie na naturalnych składnikach. Doskonałej jakości mleko, odpowiednio dobrana podpuszczka mikrobiologiczna naturalna sól oraz sprawdzone szczepy bakterii fermentacji mlekowej – to właśnie nim zawdzięczamy wyrazisty smak, pobudzający aromat i kremową konsystencję naszych produktów – podkreśla Ewa Polińska, MSM Mońki.

Innym klasycznym rodzajem pizzy jest Quattro Formaggi („cztery sery”), zawierająca mozzarellę, parmezan, ser pleśniowy i ricottę. W 2018 roku pewien Australijczyk na wypieczonej przez siebie pizzy umieścił aż 154 gatunki sera, dzięki czemu trafił do księgi rekordów Guinessa. Czy ktoś pobije ten rekord? Znając możliwości światowych serowarów – z pewnością!

Kulinarna gwiazda spotkań towarzyskich jest tylko jedna

„Na cienkim, czy na grubym?” – pizza sprawdza się jako pożywna przekąska na każdym spotkaniu. Ponieważ komponujemy ją na bazie ulubionych składników, pasuje niemal wszystkim, bez względu na wiek i preferencje kulinarne. Pizzę możemy sprawnie przygotować w domowym piekarniku lub wypiec na grillu podczas przyjęcia na świeżym powietrzu. Coraz więcej osób decyduje się także na postawienie w swoim ogródku typowego pieca chlebowego, w którym można wypiekać nie tylko klasyczną włoską pizzę, ale także wszystkie inne rodzaje pieczywa.

Prosty skład i wyjątkowa konsystencja, łącząca chrupkość ciasta i sprężystość sera, zachwyca zwłaszcza najmłodszych łasuchów. Tym, którzy chcą zaskoczyć dzieci z okazji zbliżającego się święta Halloween, polecamy przepis na domową pizzę z … duchami, której sekretnym składnikiem jest puree z dyni.

Domowa pizza z duszkami idealna na Halloween

Składniki na ciasto:

– 1 kg mąki pszennej,

– 30 g drożdży,

– 0,6 l letniej wody,

– 5 łyżek oleju rzepakowego,

– szczypta cukru,

– 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

– 300 g pomidorów krojonych pelati,

– 1 łyżeczka oregano,

– 1 łyżeczka cukru,

– sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy:

– 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów,

– 5 plastrów kiełbasy pepperoni,

– 2 garście czarnych oliwek,

– 0,5 kg miąższu dyni

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.

Rynek zdrowotny w Polsce

Sektor prywatnych usług medycznych jest kluczowy dla funkcjonowania całego systemu ochrony zdrowia w Polsce. To właśnie on przeciera szlaki dla nowoczesnych rozwiązań technologicznych, wyznacza standardy w jakości obsługi pacjentów i nadaje kierunek rozwoju branży.

Dane statystyczne pokazują, że służba zdrowia podnosi się z kryzysu wywołanego pandemią. Według Statisty w 2021 roku rynek prywatnych usług medycznych w Polsce był wart prawie 61 miliardów złotych. Oznacza to wzrost o ponad 10% w stosunku do ubiegłego roku, kiedy to w wyniku Covid-19 wartość rynku odnotowała spadek.

Polacy chętnie korzystają z nierefundowanej opieki medycznej. Wydatki prywatne stanowią ponad ⅓ wszystkich wydatków na ochronę zdrowia (budżet NFZ na 2021 rok wyniósł 103 mld PLN). Sektor prywatny stanowi istotną część polskiej służby zdrowia i jest kluczowy dla efektywnego działania całego systemu.

Telemedycyna z jednej strony jest wyzwaniem dla branży medycznej, ponieważ wymaga inwestycji w nowoczesne oprogramowanie i narzędzia, zmiany organizacji pracy, szkoleń pracowników itd. Z drugiej strony stanowi ogromną szansę na zwiększenie dostępności usług medycznych, zmniejszenie kosztów obsługi pacjenta i przyciągnięcie nowej grupy docelowej — cyfrowych pacjentów. 

Teleporady w polskim wydaniu przypominają obecnie bardziej próbę skopiowania tradycyjnej wizyty w gabinecie lekarskim, niż faktyczny przełom w cyfryzacji służby zdrowia. Niemniej już w takiej formie cieszą się one dużym zainteresowaniem ze strony pacjentów. W 2021 roku 62% Polaków, zamiast udać się do przychodni wybrało konsultację lekarską przez telefon. 

Docelowo telemedycyna (Digital Health) powinna oferować nowe formy opieki medycznej będące efektem synergii medycyny, technologii i telekomunikacji. Mowa nie tylko o telekonsultacjach lekarskich, ale również zdalnym monitoringu zdrowia, diagnostyce, rehabilitacji, a nawet zabiegach chirurgicznych. Technologie wspierające rozwój telemedycyny to m.in.:

  • Oprogramowanie specjalistyczne usprawniające komunikację na linii pacjent — lekarz,  prowadzące rejestr konsultacji,  systemy wspomagające diagnostykę radiologiczną i obrazową, analizujące dane historyczne i ułatwiające stawianie diagnozy, systemy do przetwarzania i wymiany informacji pomiędzy oddziałami i placówkami partnerskim, rejestry EDM i wiele innych. 
  • Aplikacje dla pacjentów jak portale internetowe z indywidualnymi kontami pacjentów umożliwiające umawianie wizyt, przedłużanie recept, planowanie badań, zarządzanie kalendarzem szczepień itp., aplikacje monitorujące stan zdrowia osób przewlekle chorych (np. cukrzyków), służące do przechowywania dokumentacji medycznej, wyboru ubezpieczenia medycznego, czy zakupu leków i realizacji recept itp.
  • Urządzenia typu Smart Health - zarówno profesjonalne rejestratory medyczne (jak holtery EKG czy zdalne KTG), które pozwalają zmniejszyć ilość hospitalizacji, jak i prostsza elektronika monitorująca stan zdrowia o charakterze profilaktycznym i mająca na celu zwiększenie zaangażowania pacjentów.

Rynek telemedycyny ma ogromny potencjał. Aby go w pełni wykorzystać, niezbędne jest wdrożenie nowych technologii oraz zadbanie o ich integrację z użytkownikami (pacjentami i lekarzami). Wymaga to od firm spojrzenia na pacjenta w sposób holistyczny i zmapowania jego całej podróży przez system ochrony zdrowia, począwszy od momentu, w którym zaczyna poszukiwać informacji w Internecie, poprzez spotkanie z lekarzem i diagnostykę, aż po realizację recepty w aptece i konsultacje kontrolne. 

Wartość eksportu polskich wyrobów medycznych rośnie w tempie dwucyfrowym i ta dynamika powinna się utrzymać w kolejnych latach. Nasze krajowe produkty stają się coraz bardziej konkurencyjne nie tylko w Europie, ale także na rynkach amerykańskich i azjatyckich. Coraz więcej polskich firm jest zainteresowanych ekspansją na rynki zagraniczne, poszerzając tym samym portfolio dostępnych na polskim rynku wyrobów.

Rynek polskich producentów wyrobów medycznych składa się głównie z małych i średnich firm, które są elastyczne i szybko przystosowują się do zmieniających się potrzeb rynku czy też wymagań i oczekiwań pacjentów. Nie należy jednak zapominać, że mamy też firmy z globalnym doświadczeniem, które osiągnęły już ogromne sukcesy międzynarodowe i od lat eksportują swoje produkty do ponad 90 krajów na całym świecie.

W czołówce polskich produktów eksportowych znajdują się m.in.: meble medyczne, narzędzia chirurgiczne, implanty ortopedyczne, urządzenia ortopedyczne, aparatura elektrodiagnostyczna, sterylizatory medyczne, specjalistyczne opatrunki czy przyrządy i urządzenia okulistyczne.

Polska należy do grona czołowych producentów środków chłonnych w Europie Środkowo-Wschodniej i jest jednym z największych w Europie. do zalet polskich produktów medycznych można zaliczyć wysoką jakość w połączeniu z przystępną ceną, niezawodność, kompatybilność z wyrobami innych producentów oraz elastyczność w podejściu do wymagań klienta.

W dobie pandemii, z oczywistych względów, na największy rozwój mogą liczyć wszelkie rozwiązania z zakresu telemedycyny, umożliwiające leczenie i diagnostykę pacjenta na odległość. Z drugiej strony, pandemia wciąż pokazuje, że firmy reprezentujące sektor wyrobów medycznych muszą na bieżąco reagować na nowe ograniczenia i potrzeby rynku, a także odznaczać się innowacyjnym podejściem. A to znaczy, że trendy na rynku wyrobów medycznych mogą się zmieniać w zależności od sytuacji.

Wpływ koronawirusa na medycynę nie skończy się razem z pandemią. W kolejnych latach branża medyczna koncentrować się będzie na takich trendach, jak starzenie się społeczeństw, aplikacje zdrowotne i fitnessowe, telemedycyna czy wirtualna diagnostyka. Produkty i technologie nielekowe z tych właśnie obszarów znajdą się wysoko na liście wydatków Polaków. W efekcie można spodziewać się wzrostu prywatnych nakładów na ochronę zdrowia, w tym na wyroby medyczne.

Wydatki na zdrowie stanowią ok. 5% całkowitych wydatków gospodarstw domowych i utrzymują się na podobnym poziomie od kilku lat. Największa część wydatków na zdrowie jest przeznaczana na zakup leków – zarówno tych dostępnych na receptę, jak też OTC, czyli produktów wydawanych bez recepty.

Negatywny wpływ każdej kolejnej fali pandemii koronawirusa na społeczeństwo i gospodarkę jest i będzie coraz większy. W związku z tym wydatki Polaków na usługi i produkty niezwiązane bezpośrednio z COVID-19, również te dokonywane w sektorze opieki zdrowotnej, będą stale rosły.

Dynamika cen może się różnić w zależności od konkretnej grupy produktów, ale powszechny wzrost cen surowców, produktów i usług wskazywałby na podobny trend w branży wyrobów medycznych.

Wyroby medyczne to szeroka, różnorodna i niezwykle innowacyjna kategoria produktów, obejmująca 500 000 wyrobów, takich jak przedmioty ortopedyczne i rehabilitacyjne, opatrunki specjalistyczne, implanty, szwy, jak również specjalistyczny sprzęt diagnostyczny.

Może Ciebie zainteresować:

+ There are no comments

Add yours